Geschiedenis

1928

Visgroothandel NIJF kent haar ontstaan in 1928, toen gekend als de Nieuwpoortse IJs Fabriek. Onder leiding van Pierre Deseck, leverde NIJF ijs aan vissers, vismarchands, viswinkels, horeca en beenhouwers. Vanaf de eerste dag werden de relaties met de horeca- en viswereld opgebouwd.

1946

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd NIJF volledig vernield. Net na de oorlog, in 1946, werd de fabriek op dezelfde plaats volledig heropgebouwd. Nadien leverde NIJF decennialang ijs aan iedereen in de regio die het kon gebruiken, dankzij een vaste kern van vijf à zes arbeiders.

Namen als Marcel Lansen, Alberic Provoost, René Swijngedouw, August Delahaye, ‘Fretten’ Vandenabeele en Charles Bonjé zullen bij vele Nieuwpoortenaars en/of vissers wellicht een belletje doen rinkelen.

1946-1970

De vaste kern van NIJF waren harde werkers: Tijdens de zomermaanden dienden de personeelsleden extra lange dagen te kloppen: soms werd er tot 17 uur lang gewerkt! Van ’s ochtends vroeg vooraleer de vissers uitvoeren, tot ’s avonds laat om de gestegen vraag van de horeca te behartigen. De zomerperiode was bijzonder lastig, want naast die lange uren, waren er ook de grote temperatuurverschillen. ‘Binnen’ in de fabriek was het veelal -1° C., terwijl de zon ‘buiten op straat’ gemakkelijk 25 graden haalde.

In 1968 bedroeg de jaarlijkse productie zowat 4.000 ton ijs, waarvan 80 procent bestemd was voor de visserij. Wekelijks werd zowat 50 à 60 ton ijs geproduceerd. Tijdens de zomer steeg de productie naar 75 à 80 ton.

1970-1985

Halverwege de jaren 70 werd Nijf overgenomen door de gebroeders Rabaey. Dankzij hen bleef de toekomst en continuïteit van NIJF verzekerd.

1985-2001

Door de blijvende technologische ontwikkelingen, daalde de vraag naar ijs. De modernere vissersschepen maakten immers zelf hun ijs, en de meeste horecazaken hadden nu een eigen ijsmachine. Daardoor richtte NIJF haar focus meer op de vishandel, op vraag van haar klanten.

In 2001 werd NIJF, als volwaardige visgroothandel, overgenomen door Iwan De Nolf. Het bedrijf stelde toen 20 mensen te werk.

2014

Het laatste en meest recente hoofdstuk van Visgroothandel Nijf start in 2014, wanneer de Scylla-groep zowel Nijf als Brugse Visrokerij Alloo overneemt van Franky Alloo.

Sindsdien is visgroothandel Nijf uitgegroeid tot een vaste waarde in de vissector, als leverancier van de horeca, retail en vishandelaars.

Maak kennis met onze zusterbedrijven

Visgroothandel NIJF maakt deel van een groot familiebedrijf. Samen bieden wij al het beste wat de zee ons te bieden heeft!